След като безглутеновата ми баница с тофу, лапад и коприва/спанак стана истински хит в живота и в социалните мрежи, започнах смело да експериментирам със съставките. До неотдавна бях правила единствено с тофу + още нещо. За една планина приготвих с червена леща, но запретнах ръкави, подобрих рецептата и – ето ме днес.
Много обичам червена леща! Сварява се изключително бързо (но внимавайте и я следете, защото образува пяна и може да кипне и загори котлона), лека и вкусна е. Предпочитана е от веганите като богат източник на растителни протеини – около 20-25 на 100 гр. Освен просто така – сварена, с малко куркума отгоре, и очевидно в баница, я обичам и на крем супа или в яхния.
Да се върнем на баничките. Избрах да ги направя на пурички, които да разрежа после, за да ми е лесно да ги нося в кутии и във восъчна кърпа на поход. Разбира се, вие можете да ги направите и на вита баница и да разрежете на полукръгове или триъгълници.
Нужни продукти за Веган баница с червена леща, сушени домати и Delishu:
1 пакет пълнозърнести кори;
1 пакет червена леща (500 гр.);
150 гр. сушени домати;
2 стръка пресен лук;
100 гр. Delishu – деликатес от кашу – който и да е вкус ще пасне!
Зехтин или олио;
Куркума, червен и черен пипер,
микс подправки гарам масала;
По желание: прясна мащерка, розмарин, джоджен или чубрица;
По желание: гъби, печени червени чушки;
Инструкции за приготвяне на Веган баница с червена леща, сушени домати и Delishu:
Най-напред изсипваме лещата в купа и заливаме с вода. Оставяме да се накисне за една нощ или поне за няколко часа.;
Прецеждаме и варим в посолена вода около 15-20 минути, като, както споменах, се внимава да не кипне.;
Прецеждаме много добре и в купа смесваме с останалите съставки: нарязани на дребно сушени домати (ако са купени сухи, трябва да се накиснат във вода за половин час) и зелен лук.;
В микровълнова или на водна баня разтопяваме сиренцето от кашу. В случая, понеже имам сушени домати в рецептата, съм използвала това, което е с вкус на манатарки. Ако сте почитатели на лютото – аз не съм – може да заложите на HOT версията на ;
Към плънката от леща и другите благинки добавяме и поразтопеното „сирене“, което ни служи за спойка, пухкавост, соленост и е с добавена стойност – милиарди пробиотици.;
Ако е все още сухо, може да се добави лъжица-две соево или овесено неовкусено ядково мляко;
Най-накрая се добавят и подправките, като пресните зелени такива се вписват перфектно в „сюжета“ ни.; Включваме фурната на 200 C да се загрява, докато оформяме пуричките.;
В плитка тава върху силиконово фолио за печене или хартия за печене (намазнена), започваме да редим пуричките. Моите кори са пълнозърнести на Хармоника, като съм използвала по 2 листа. Взимам един лист, с четка намазнявам с мазнина, залепвам втората кора. Редя плънката по продължението в единия край, защипвам двата края и навивам. Тук-таме намазнявам още малко, ако ми се вижда сухо. Може да се сложи плънка и на два пъти на листата, просто по по-малко.;
Редя пуричките плътно една до друга, като намазнявам отново с четка отгоре, отстрани и по ширина.;
Пека около 30 минути – до златисто. Ухае невероятно, а вкусът е още по!
Ако приготвите баничката, ще очаквам да се включите със снимки! Добър апетит!
Рецепта на Рада Боева от thriftsheep.com – с любов към де що е зелено, безспирните пътешествия, устойчивостта във всичките й форми – от second hand мода, през здравословния и екологичен начин на живот. Освен това обожава овце и игри на думи!