Гръцка не-мусака с Delishu манатарки и мащерка
Знаем, че ще ти отнеме малко повечко време, но приготвянето на тази уникално вкусна гръцка не-мусака с Delishu манатарки и мащерка си заслужава всяка минутка. Не бъди егоист! Задължително сподели не-мусаката с добри приятели и бутилка хубаво червено вино.
Нужни продукти за Гръцка не-мусака с Delishu манатарка:
400г нахут
3 средно големи патладжана
1 глава лук
1 морков
1 голям домат
1 пръчка канела
1 ч.л. кимион смлян
2-3 бр. карамфил
черен пипер на вкус
зехтин за патладжаните
Нужни продукти за заливката от сос Бешамел:
100г Delishu манатарка
3 с.л. зехтин или друга мазнина по избор
3 непълни с.л. брашно от лимец
0,5л бадемово мляко или вода
куркума
черна хималайска сол
магданоз
Инструкции за приготвяне на Гръцка не-мусака с Delishu манатарка:
Патладжаните се обелват и нарязват на кръгчета, осоляват се и се оставят да престоят 15-20 минути. Морковът и лукът се режат на ситно и се задушават с малко вода под капак. Блендираме домата до получаването на доматен сок. Добавяме го към вече омекналите зеленчуци, добавяме и пръчката канела, карамфилчетата и кимиона и готвим, докато домата намали обема си на половина. През това време измиваме и отцеждаме патладжана от солената течност, която е отделил. Нареждаме в тава, покрита с хартия за печене и поливаме с 2-3 с.л. зехтин. Печем на 200 градуса за 20 минути. Към доматите добавяме варения нахут и овкусяваме със сол и магданоз.
За заливката: загряваме зехтина и добавяме брашното, бъркаме на среден огън до получаването на леко златист цвят на брашното. Добавяме постепенно с непрекъснато бъркане на минимален огън от предварително затопленото бадемово мляко или вода. При необходимост добавяме още вода до получаване на гъст сос Бешамел. Махаме от котлона, добавяме Delishu манатарка, куркума за цвят, черна хималайска сол и магданоз. Бъркаме, докато се разтопи Delishu манатарка. В случай, че има останали бучици, може направо да пасираме.
Редим ред патладжан, ред плънка, ред патладжан, ред плънка и заливаме със соса. Печем на 200 градуса около 20-30 минути – до получаване на златиста коричка.