Деликатес от заквасено кашу Delishu, Манатарки и Мащерка
Delishu с Манатарки и Мащерка е нашият любимец. Мария и Стиляна обожават манатарки – около родния им град Панагюрище изобилства от тях, всяка пролет и есен когато започнат дъждовете, хората се втурват в гората, за да си наберат от тази толкова уникално вкусна гъба. Те с усмивка на лице си спомнят как цялата улица е ухаела с месеци на сушени манатарки, защото съседите им са ги сушели на слънце, на сушилници, по традиционния начин. И пожелаха да предадат частица от този мил спомен и преживяване – да се докоснем до неповторимият аромат и вкус на една от най-ценените и ценни български гъби. Манатарките в нашето Delishu са точно такива – сушени на слънце, внимателно подбрани и събрани от същия този район в Средна Гора, град Стрелча и са единствените български биосертифицирани манатарки. Сигурно се чудите как една манатарка, която е диворастяща гъба може да е био? Отговора е прост – в случая биосертификата е важен защото той гарантира постоянен контрол над почвите където растат те и гарантира чистота и отсъствие на радиация и тежки метали. Допълваме вкусната комбинация с малко горска мащерка, за лека, едва доловима пикантна нотка, за да стартираме слюноотделянето и да погъделичкаме още малко фантазията на всеки, който се наслаждава на Delishu.
Този шедьовър от кашу може да се хапва на практика по всякакъв начин. Честно, досега не сме намерили рецепта, където да не се вписва и допълва с богатия и уникален характер на уникалност! Все пак го пробвайте в чиста форма, намазано на тънка препечена филийка или с ризото, обещаваме че ще се влюбите във вкуса и характера му, като нас 🙂
Съставки: 70% сурово кашу, собствена жива растителна закваска с L.Bulgaricus, S.Thermophilus, L.Acidophilus, сушена био манатарка, био мащерка, сурово био кокосово масло (нехидрогенирано), хималайска сол.
Десислава –
Като бивш веган съм свикнала като видя това означение на продукт да очаквам вкусното да е заместено с полезното и винаги подхождам скептично. Докато не опитах delishu с манатарки – просто не мога да повярвам, че е възможно нещо толкова вкусно да носи етикетите „веган“ и „кето“. Невероятна кремообразна текстура, маже се на филийка чудесно, става и за добавка към сосове и ризото и придава много фин вкус. Не знаех, че с лактобацили може да се обработва кашу, но това е новата ми любима разядка.