Posted on

Патладжани на фурна с карамелизиран лук и Delishu сушен домат

Патладжани на фурна с карамелизиран лук и Delishu сушен домат

През лятото едно от най-големите ми кулинарни изкушения си остава патладжана. Толкова е вкусен, че всеки път искам да експериментирам с нови и нови рецепти, за да хапваме по-често. Днес сътворих нещо, което освен пръстите и чинията ще си оближете.

Нужни продукти за Патладжани на фурна с карамелизиран лук и Delishu сушен домат:
Патладжан – 1бр.
Зехтин, сол и черен пипер- на вкус
50 грама Delishu сушен домат и риган
Лук – 3 средно големи глави

Инструкции за приготвяне на Патладжани на фурна с карамелизиран лук и Delishu сушен домат:
Разполовяваме патладжана по дължина, намазваме го със зехтин, овкусява се със сол и черен пипер, изпича се предварително за около 30-40мин – докато омекне.
След като е изпечен се пълни с карамелизиран лук (описвам по-долу как се приготвя или може да се купи готов) и се нареждат тънки слайсове Delishu домат. Пече се още 5-7мин – докато се разтопи Delishu.
Поднася се с чеснов сос – 2 варианта: млечен (кисело мляко, сол, чесън, сумак, копър) или таханов (сусамов тахан, чесън, кимион, вода, сол).

Карамелизиран лук:
Лука може да се затвори в буркани и да се съхранява месец и повече.
Лук, нарязан на полумесеци, се задушава под капак на среден огън 15-20 минути, докато омекне напълно. Маха се капака и се оставя да се изпари водата, ако има такава. Готви се до получаването на кехлибарен цвят. Добавят се захар и сол на вкус, ситно нарязан чесън и черен пипер, както и балсамов оцет. След добавянето на оцета се готви още 5-7 мин, докато се изпари острия мирис на оцет. Разпределя се топъл в буркани и се запечатва. Бурканите се обръщат с капачката на долу.

Join the discussion

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *