Търсиш нещо свежо и леко за летен обяд или вечеря? Днешната рецепта е подходяща както за предястие, така и за основно, само че в по-голяма порция. Така че се намира някъде между салатата и завършеното (студено) ястие.
Би било добре, ако разполагаш със спирализатор или острилка за зеленчуци (продават се в магазините за домашни потреби), но и стандартна белачка ще ти свърши чудесна работа!
Едната порция на снимките е от тиквичка, другата – от краставица. Разбира се, можеш да експериментираш и да смесиш двата вкуса! Не се притеснявай, тиквичките се ядат сурови и са изключително готино и освежаващо решение за времена като тези, в които в градината е пълно с тях! Ще гарнираме със зелено песто от босилек, който спокойно можеш да замениш с магданоз, спанак, левруда или друга подобна зеленийка.
Доста от хората, които се хранят веган, избягват пестото заради наличието на сирене или пармезан, което тук заместваме със „сирене“ от кашу. То придава приятна кремообразност и леко кисел вкус!
Нужни продукти за Спагети от тиквички и краставица с босилеково песто и Delishu:
- 2 малки до средни тиквички и/или 2 краставици;
- Връзка пресен босилек или магданоз;
- 50 гр. Delishu – Манатарки и горска мащерка;
- 1-2 скилидки чесън;
- Сок от ½ лимон;
- Сол, черен пипер;
- 3 сл. Зехтин;
- 2 с.л. слънчогледови семки;
- 1 с.л. ленено семе;
- Чери домати, смокини, маслини или други добавки по желание;
Инструкции за приготвяне на Спагети от тиквички и краставица с босилеково песто и Delishu:
За пестото:
- Измиваме босилека и отстраняваме листенцата от дръжките. Слагаме на дъното на блендера или кухненския робот;
- Изстискваме сока на половин лимон, като внимаваме да не попаднат семките в блендера;
- Нарязваме деликатеса от кашу на малки парчета и го добавяме при останалите неща;
- Добавят се зехтина, подправките и семкките, и малко ленено семе за разкош и още полезни вещества; Със същия успех може да се добави и чаена лъжичка хранителна мая за допълнително витамини от Б групата.;
- Добавя се малко вода и се блендира до хомогенност. Изсипва се в бурканче и се залива с още малко зехтин, за да се консервира за поне 2 дни в хладилника.
За „спагетите“:
- Тиквичките (или краставиците) се измиват и обелват. ;
- Спирализират се и се оставят в купа, покрити с кърпа или салфетка, за да попие течността, докато приготвяме пестото си;
- Сервираме порциите с няколко лъжички зелено свежо песто, украсяваме с още слънчогледови семки. Освен сезонните смокини от снимката, бих добавила мариновани или сурови гъби, чери домати на половинки, круша, нахут или тофу.
- Изяждаме порциите си за части от секундата, а остатъкът от пестото използваме върху брускети или салата.
Добър апетит!
Рецепта на Рада Боева от thriftsheep.com – с любов към де що е зелено, безспирните пътешествия, устойчивостта във всичките й форми – от second hand мода, през здравословния и екологичен начин на живот. Освен това обожава овце и игри на думи!