НАШАТА ИСТОРИЯ

2014г – Николай среща сестрата на Мария – Стиляна, понастоящем негова съпруга. На 29 юни тримата отварят вегетариански ресторант „Soma Vital Food”. След десетки, не – стотици експерименти, и един почти изгорял блендер, Мария създава това, което толкова време търси. Този път по-твърдо, по-фино, с по-нежен аромат и все повече наподобяващ вкус на истинско, вкусно сирене. Първото меню на ресторанта включва био сирене и био кашкавал, с опцията те да бъдат заменени с т.нар. „Сирене от кашу“. От любопитство, от желания за нови вкусови преживявания, или по здравословни и етични причини, хората предпочитаха непознатото за тях „сирене“ от кашу. Този интерес не спря. Всички клиенти продължаваха да избират „сиренето“ от кашу от менюто. Всъщност толкова много го харесваха, че още първите месеци млечните продукти отпаднаха от менюто на „Soma”.

2016г – Сире-НЕКА е все по-известен и търсен продукт, не само от клиенти на ресторанта, но и от магазини, които искат Delishu да стане част от техния продуктов каталог. Идеята за производствен цех на Delishu започва да се прокрадва в главите на тримата ентусиасти, но те все още не мислят, че са узрели за това голямо предизвикателство.

Въпреки това, съвсем на шега, решават да се запишат в конкурс за млади предприемачи – Rinker’s Chalange. От 122 проекта, журито на Rinker’s избира 14 бизнес идеи, сред които е и проектът „Сире-НЕКА“. Още, докато тече обучението, първите стъпки са вече направени. Мястото за цех е избрано, текат проверки, изготвя се документация, постепенно се променя етикета на кутийката, за да се разграничи от визията на ресторанта. Към края на годината логото на Soma вече не е част от визията на Сире-НЕКА. Важна и категорична промяна, която прави Сире-НЕКА самостоятелен и силен бранд.

На 20.12.16г. първата партида Сире-НЕКА произведена в специализирано за целта помещение, е факт.

2013г – Delishu се появи за първи път в ума на Мария – сладовкустница, която обича да експериментира, да съчетава нови и необичайни вкусове, да покорява непознати територии в кухнята. Delishu беше под формата на нещо гъсто, с леко пясъчно усещане и абстрактно на вкус. С една дума – нещо ново и не особено апетитно на вид. Но добре се съчета с „Шопска салата“.

Мария сподели експеримента си с Николай – който след като опита сиренето потвърди: „Мими, това мирише ужасно на козе сирене!“

Мария продължи с Експериментите. Експерименти, които трябваше да доведат до мноого вкусна и полезна алтернатива на сиренето. Експериментите ставаха все по-чести, резултатите все по-добри.

2015г – Редовни клиенти на ресторант „Soma” за първи път проявяват търговски интерес към „Delishu“. Тогава ТО – ВКУСНОТО НЕЩО, се наричаше просто „сирене“ от кашу. Сръчните ръчички на Стиляна го опаковаха. Николай избра подходяща за размера му кутийка. Спретнахме скромно етикетче с логото на ресторанта, a един приятел му даде името СИРЕ-Нека – като Сирене, но НЕ, а като НЕКА да бъде Сирене. И първите кутийки започнаха да се предлагат в био супермаркет Спирала. Благодарим, за което на Тони и Алекс

2017г – Началото на 2017г Мария, Стиляна и Николай вече преминали през обучението на Rinker’s, създават бизнес план и печелят първа награда за финансиране на стойност 20 000лв.

Така започва и голямата промяна на визията и името. Сире-НЕКА става Delishu, а опаковката става картонена и напълно натурална.

КОИ СМЕ НИЕ

Мими

Обичам вкусна храна. Още повече обичам вкусна храна, която е полезна.  Забърквайки поредното си удоволствие в къщи, в търсене на алтернатива на сиренето, забърках и Delishu. Не беше случайно – беше поредица от опити и грешки в търсене на нещо перфектно – вкусно и изключително полезно.

Сиси

Обичам да помагам на другите, обичам да готвя, обичам да снимам вкусната храна, която създавам, обичам да правя хората щастливи, това е моята мисия в живота. Delishu ме прави истински щастлива, защото е израз на любовта и отдадеността ми, особено когато видя усмивките на хората, които го опитват за първи път и му се наслаждават толкова много, безценни са!

Ники

Обичам качеството и съвършенството във всеки един детайл, перфекционист съм и никога не спирам да уча и да подобрявам себе си и всичко с което се захващам. Хубавата храна, музика, изкуството и  природата ме вдъхновяват, а Delishu e плод на тези усилия, един български продукт, съчетаващ традицията и съвременните тенденции  в здравословната храна, вкусен и разпалващ въображението, докато гали небцето!