Интересно

Диетологът Райна Стоянова: Здравето е в стомаха.

Диетологът Райна Стоянова: Здравето е в стомаха.

Д-р Райна Стоянова е десертът на всяко диетично меню. Тя е човекът, който вдъхва живот на диетите по един специален начин и с грижа към здравето и тялото на човека през стомаха. Призванието й от малка е да чете, но и пише на тема здравословно хранене. От вече 10 години консултира и помага на хората да подържат красиво и здраво тяло като се грижат за своя стомах. Райна е също специализант по ендокринология и асистент в катедрата по клинична фармакология, а днес и отдадена майка на малкия си син.

Д-р Стоянова добави Delishu към своето лично меню с голямо удоволствие и като наш съветник по здравословни теми, свързани с храненето, ние я засипахме с въпроси за най-лесните начини да подържаме подоходящ хранителен баланс в ежендевното ни меню.

Здравей Райна, в днешни дни една от най-обсъжданите теми, е как да се храним здравословно при динамичния ритъм на живот. Коя е правилната формула и има ли такава?

  • В днешно време, всеки от нас по-малко или повече се стреми към здравословност в храненето си или поне се пази от нездравословния модел на хранене. Хранене в границите на балансираното включва осигуряване на оптимален прием на хранителни вещества, за да се осигури функционирането на тялото, без предозиране или недостиг, както и избягване консумацията на вредни вещества. Здравословното хранене е процес, който се надгражда и поддържа постепенно през годините, благодарение на волята ни, постоянното самообразоване и дисциплината в прилагането на наученото. Универсалната формула е ежедневната консумация на над 400 грама зеленчуци и плодове, ниско маслени млечни продукти, както и колбасите и деликатесите да бъдат заменени с риба, птиче месо и растителни алтернативи на продуктите от животински произход. Изключително важна е и кулинарната преработка на храните- най-добре е да бъдат варени, печени или на скара, защото при паниране или при пърженето продуктите приемат много мазнини и стават с два пъти по-голяма енергийна стойност.

Казват, че здравето е в стомаха. Какви храни и добавки са ни необходими, за да подържаме здрав стомах?

  • Стомахът и въобще стомашно-чревният тракт са важни за здравето ни, както всеки орган. Тъй-като в гастро-интестиналния тракт се абсробират хранителните вещества, проблемите с него биха довели след себе си до сериозни здравословни последици от най-различен характер. Сред тях са отслабен имунитет, нарушен хормонален баланс, затлъстяване, витаминни и минерални дефицити, хронични инфекции, оксидативен стрес, алергии и много други. Ежедневният прием на естествено ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле, кефир, заквасени ядкови деликатеси и др имат ползотворен ефект. Подобни храни са с пробиотичен характер и подпомагат развитието на здравословна флора в стомаха и червата. На пазара ни все повече се среща заквасени ядкови деликатеси, каквото е Delishu, които добавят вкус и разнообразие към ежедневното ни меню. Приемът на храносмилателни ензими също може да улесни храносмилателния процес.

Кои са основите на балансираното хранене?

  • Пълноценното и балансирано хранене е напълно приложимо в днешни условия. То се постига, чрез максимално доближаване и живот в хармония с природата. Балансираното хранене изисква на първо място спазване на определени съотношения на активните вещества – 20% мазнини, 30% белтъчини и 50% въглехидрати. Един от ключовите елементи при балансираното
    хранене, е водният баланс. Без него, всичко останало губи значение. Всеки организъм се нуждае от 30 мл вода на 1 килограм телесна маса. Храненето трябва да става регулярно, на три основни хранения и 2-3 междинни. Те не трябва да са нито повече, нито по-малко. Балансираното хранене се подпомага до голяма степен от физическата активност. Чрез нея изразходваме повече енергия, повишаваме тонуса и цялостното си физическо и психическо състояние.

За или против диетите?

  • Зависи. Зависи от „диетата“, от конкретния човек. Диетите се използват за лечебни цели при различни видове заболявания и са много важни за ефикасното постигане на крайния резултат. При остър гастрит например, диетата е изключително допринасяща за бързото излекуване.

Като специалист в здравословното хранене кои са добавките, които препоръчваш и подържат здрава чревната ни флора? Има ли такива храни?

  • Здравият човек, хранещ се балансирано и разнообразно, не би следвало да има нужда от допълнителен прием на хранителни добавки. Пробиотиците или по-точно съвременните симбиотици, включващи в себе си пробиотични култури и необходимите за развитието им пребиотици, са подходяща добавка за стомашно-чревно здраве. Естествено ферментиралите храни, каквито са киселото мляко, кефирът, бозата, ферментиралите зимни салати, както и все по-навлизащите ядкови деликатеси от ферментирали ядки, могат да допринесат за допълнителното внасяне на полезни бактерии в червата ни. Така че- експериментирайте.

Можеш ли да разкажеш повече за функционалните храни – какво представляват и защо са полезни?

  • Концепцията за функционалните храни е родена в Япония през 80-те години на миналия век, като идеята е да се постигне удължаване на живота на хората и дълголетие, но чрез забавяне на процесите на стареене и постигане на по-добро физическо и психично здраве. В Европейския съюз с разработката и одобрението на функционалните храни се занимава специалната организация към Европейската комисия FUFOSE (Functional Food Science in Europe) в сътрудничество с eвропейския ILSI (International Life Science Institute). Важно е да се подчертае, че функционалните храни не са лекарство или хранителна добавка. Те трябва да имат доказано благоприятно влияние, което надвишава адекватните нутриционни ефекти на естествените хранителни съставки, като подобряват здравното състояние или намаляват риска за заболяване. Функционалните храни могат да бъдат естествена храна, в която една от съставките е с усилено действие (микроелемент) или естествена храна, в която е добавена съставка, която има благоприятно действие (селектирани пробиотични бактерии, които подобряват чревната флора) или отстраняване на съставка (хидролизиране на протеин, които има алергенни свойства). Функционалните храни са храни или съставки (витамини, минерали и незаменими мастни киселини, фитонутриенти или биологично активни субстанции), които осигуряват здравни ползи, надхвърлящи тези на обичайната храна, консумирана от общата популация.

За финал може ли да споделиш коя е любимата ти рецепта с Delishu?

Любимата ми елда със зеленчуци

[lollum_column column=“one-third“]Необходими продукти:
250 г елда
2 глави лук
2 бр. чушки
5 бр. домати
1 стрък праз
1 с.л. подправка по избор
1 с.л. соев сос
4 с.л. олио
сол, черен пипер, червен пипер[/lollum_column]
[lollum_column column=“two-third“ last=“true“]Начин на приготвяне:
Елдата се измива и се кипва във вода (500 мл), посолява се леко, намалява се огънят и се оставя да къкри 20 минути. Нарязват се зеленчуците на ситно, доматите на кубчета. Запържват се в олиото за няколко минути, най-накрая се добавят доматите. Долива се чаша вода и се слагат подправките и соевият сос. Оставят се да поврят 5-10 минути. Елдата се отцежда и се слага в ястието. Престоява, колкото да поеме ароматите и се сервира горещо.  Може да се поръси със зелени подправки по избор и горещо препоръчвам гарнирана с натурално Delishu.

[/lollum_column]

Повече за д-р Стоянова може да прочетете:
http://www.raynastoyanova.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *