Карамелизирани праскови с веган „Cream Cheese“ сладолед
Няма нищо по-сладко от печени праскови в компанията на топящ се кремообразен сладолед. Ако имате 3-4 добре узрели прасковки и се чудите какво да ги правите, не му мислете много-много, а си пригответе тази вкусотия и награда за сетивата! Комбинацията от ароматни праскови, покрити със сладка карамелена коричка с дъх на канела и сладко-киселия леко солен вкус на този веган сладолед , приготвен с натурален деликатес от кашу на любимите ми “Delishu” е просто уникална! Парченцата праскови в сладоледа са черешката на тортата! Можете да си го приготвите и похапвате дори само така, без да го добавяте към нищо друго! И така, нека направо да преминаваме към самата рецепта, какво ще кажете?
Нужни продукти за Карамелизирани праскови с веган „Cream Cheese“ сладолед:
~ за cream-cheese сладоледа:
- 1 праскова
- 1 пакет Delishu с натуралнен вкус
- 2 с.л. лукума (или друг подсладител на прах по избор)
- 1/2 чаша бадемово мляко
~ за карамелизираните праскови:
- 3 добре узрели праскови
- 1/4 чаша кокосова захар
- 1/4 чаша кокосово масло
- 1 с.л. канела
- ванилия
* това количество от карамеления сос може да ви стигне дори за 6 праскови
Инструкции за приготвяне на Карамелизирани праскови с веган „Cream Cheese“ сладолед:
1. За сладоледа поставете всички съставки без прасковата в кухненски робот или блендер и блендирайте до хомогенна смес.
2. Нарежете прасковите на дребни парченца и я добавете към получената смес и разбъркайте добре.
3. Приберете във фризер поне за 2 часа да стегне.
4. Разполовете от 3 до 6 праскови и премахнете костиликте им. Поставете ги в намазнена с кокосово масло тава или подходящ съд за печене.
5. Разбъркайте всички съставки за карамеления сос и намажете прасковите обилно, направо ги полейте с него без да изсипвате соса отстрани, защото ще загори.
6. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 30-40 минути или докато се карамелизират добре. Внимавайте да не загроят и следете процеса през 10-15 минути, защото всяка фурна е различно мощна.
7. След като прасковките са готови ги изкарайте и изчакайте да поизстинат 20-тина минути. Сервирайте с щедра топка от сладоледа и листенце мента. И Voila, готови сте! Enjoy!
Рецепта на Анна Стойкова – мечтател с бохемска душа, влюбен в света, обичащ живота и търсещ магията в малките неща.