Отворен сандвич с веган сьомга, деликатес от заквасено кашу Delishu и каперси
Комбинацията от крема сирене и пушена сьомга е класика, но за по-здравословна веган алтернатива избирам натурално Delishu и ферментирали моркови.
Ферментиралите моркови само наподобяват на външен вид пушената сьомга. В действителност са много по-полезни, пълни с витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и полезни бактерии. Приготвям ги по препоръка и рецепта на нутрициониста Яна Данаилова, като ги нарязвам на тънки ивици, поставям в буркан и пълня със солена вода (на 1 литър вода слагам 1 с.л. сол). Пет дни държа добре затворения буркан в кухненския шкаф, като веднъж дневно претаквам водата (изливам я в чист съд и я връщам обратно). На петия ден са готови за консумация, прибирам в хладилника и хапваме до десет дни най-късно.
В комбинация с богатото на полезни мазнини и пробиотици ферментирало кашу, се получава чудесна идея за хапване на закуска, като предястие или ако посрещате гости.
Нужни продукти за Отворен сандвич с веган сьомга, деликатес от заквасено кашу Delishu и каперси:
2 филийки пълнозърнест хляб с квас
20-30 г деликатес от заквасено кашу Delishu натирално
6-8 тънки лентички ферментирали моркови
1 с.л. каперси
2 с.л. кълнове от броколи
Инструкции за приготвяне на Отворен сандвич с веган сьомга, деликатес от заквасено кашу Delishu и каперси:
Изваждам от хладилника деликатеса от ферментирало кашу 8-10 минути преди да го използвам, за да придобие стайна температура и да омекне, което помага да се маже върху филийките по-лесно.
Намазвам всяка филийка, подреждам отгоре парченцата морков, поръсвам с каперсите, кълновете и съм готова.
Рецепта на Кристина Орсова – мама блогър, привърженик на здравословното хранене с чисти, сезонни и предимно местни храни. Споделя рецепти за хранене, както за най-малките, така и за цялото семейство, съвети за изграждане на здравословни хранителни навици при децата, идеи за семейни пътешествия, образователни занимания и игри с децата.