Домашни бейгъли от лимец с Delishu
Тези хрупкави отвън и мекички отвътре хлебчета, произхождащи от еврейската кухня, са чудесна идея за закуска. По принцип се приготвят с бяло брашно и мая, но с брашно от лимец се получават много по-ароматни и хранителни.
Нужни продукти за Домашни бейгъли от лимец с Delishu:
- 250 мл топла вода
- 7 г суха мая
- 2 с.л. захар
- 350 г брашно от лимец (+ още малко за месенето)
- 1 с.л. сол
- 2 с.л. ядково мляко за намазване на бейгълите преди печене
- Семена за поръсване по желание
За гарниране:
- Натурално или овкусено със сушен домат и риган Delishu
- Краставици, нарязани на тънки кръгчета
- Чери домати, разполовени
- Бейби спанак
- Печурки, нарязани на филийки и изпечени на тиган
- Моркови, нарязани с белачка на тънки ивици
Инструкции за приготвяне на Домашни бейгъли от лимец с Delishu:
Смесвам топлата вода, маята и захарта. Разбърквам и оставям да шупне за 5-6 минути.
Смесвам брашното и солта в купа. Оформям кладенче по средата и изливам сместа с маята. Започвам да бъркам първо с вилица, а когато започне да се оформя стегнато тесто, меся на ръка. Меся тестото около 10 минути върху набрашнен плот. Трябва хубаво да активирам глутена, тъй като брашното от лимец няма толкова глутен, колкото бялото брашно. Докато меся, си добавям по малко от брашното, за да не ми лепне. Когато тестото е еластично и вече не лепне, го поставям в набрашнена купа, покривам го с кърпа и го оставям да втаса за 1 час.
Загрявам фурната на 220 градуса.
Междувременно загрявам вода в голяма тенджера на котлона.
Изваждам тестото, леко го натискам, за да изкарам малко от въздуха и да ми е лесно да работя с него. Нарязвам го на 6 равни по големина части и ги оформям на топка. Подреждам ги в покрита със силиконова подложка за печене тава. С набрашнен показалец правя дупка в средата на всяка топка. Покривам ги с кърпа и оставям да втасат за 10-тина минути, докато водата в тенджерата започне да кипи.
Взимам по един бейгъл, дооформям леко с пръст дупката в средата, ако се е затворила от втасването и го пускам в тенджерата. Когато изплува на повърхността (става почти веднага) го варя за 2 минути, след което го обръщам от другата страна и варя още две минути. Варя наведнъж до 3 бейгъла.
Изваждам ги с помощта на решетъчна лъжица, за да отцедя водата и ги подреждам в тавата за печене. Намазвам ги с млякото и поръсвам със семена. Повтарям същото с останалите 3 топки.
Пека ги за 25 минути, докато покафенеят. Поставям ги върху решетка, за да изстинат.
Когато са изстинали, ги разрязвам на две, намазвам ги обилно с любимото Delishu и гарнирам със зеленчуците.
Рецепта на Кристина Орсова – мама блогър, привърженик на здравословното хранене с чисти, сезонни и предимно местни храни. Споделя рецепти за хранене, както за най-малките, така и за цялото семейство, съвети за изграждане на здравословни хранителни навици при децата, идеи за семейни пътешествия, образователни занимания и игри с децата.