Рецепти

Пролетни рулца със зеленчуци и Delishu

Пролетни рулца със зеленчуци и Delishu

“Пролетта дойде, къде си бе, момче?” С’а очакваш некво страшно …. рулце!

Пролет пукна, а с нея идва най-прекрасното време на годината – галещо слънце, леки дрехи, лека храна и мноооого цветове и аромати. Не се поддаваме на мръщещото се небе навън и си спретваме пролет в чиния, съвсем в духа на настоящите предвеликденски пости.

Когато чуем пролетни рулца, си представяме дълбоко пържени зеленчукови пуретки, ала днес вадим нов прочит на азиатския деликатес. Изключително свежа и лека комбинация от зеленчуци, увити в оризови кори, и допълнени от солено-киселия вкус на любимото изкушение от кашу. Пролетните ролца са абсолютно сурови и бързи за спретване, чудесни за хора на крак, за из път или лека, но специална вечеря по пролетните празници.

Нужни продукти за 8 свежи рулца (ок. 3 порции):

1 опаковка оризови кори
⅓ салата айсберг или зелена маруля
1 средноголям морков
1 средноголяма чушка
100 гр. натурално Delishu
шепа листа червено зеле
100 гр. кълнове по избор
пресен магданоз, мента и/или рукола
половин средноголямо авокадо

Инструкции за приготвяне на пролетни рулца със зеленчуци и Delishu:
Най-напред притопляме вода в широк и дълок съд с диаметър, по-голям от този на оризовите кори. Те са чудесна безглутенова алтернатива и на корите за баница, но в мини вариант, тъй като са кръгли и с малък диаметър (ок. 15 см.)

В това време приготвяме зеленчуците за плънка: измиваме зеленолистните и разделяме на половин листа; отделяме костилката и с лъжица издълбаваме зрялата част на авокадото; моркова, зелето и чушката разрязваме на половинки, а тях – на тънки лентички.

В топлата (не вряла) вода внимателно потапяме оризовия лист, който от твърд вид ще омекне значително след няколко секунди във водния съд. Разстиламе на леко навлажнена и чиста дъска и започваме да редим плънката по средата на кората – по усет и предпочитания, като започнем от салата. За да се доближим до азиатския вкус, добавяме и малко черен сусам на вкус. Като внимаваме да не залепне, увиваме на руло, като преди да завием напълно, “прихващаме” и страничните краища, така че зеленчуковото рулце да бъде увито като пеленаче… или бурито. Препоръчвам експериремнти и с плодови комбинации – ягода, манго, горски плодове, за консумиращите млечни – с извара, или просто с киноа.

Рулцата се поднасят нарязани (с мокър нож) наполовина, в компанията на сос, който също може да варира според вкуса.

Рецептата е изготвена от #The Thrift Sheep.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *